Elk jaar komen er nieuwe technologieën in onze handen; Wanneer we onze computer, gsm of andere apparaten moeten vernieuwen, of wanneer we een medische ingreep ondergaan, profiteren we altijd van de laatste ontwikkelingen die op de markt zijn gekomen. Voordat we echter de voordelen van deze innovaties beseffen, is er een lang voorafgaand ontwikkelingsproces waarin technologieën hun potentieel en levensvatbaarheid moeten aantonen. We bekijken hier zes technologische gebieden in volle bloei die volgens experts in de focus van vandaag zullen staan tijdens deze 2020.
Supercomputers die passen bij het menselijk brein
De krachtigste supercomputers ter wereld bereiken momenteel een verwerkingssnelheid die hoger is dan petaflop, of duizend biljoen drijvende-kommabewerkingen per seconde, afhankelijk van de parameter die wordt gebruikt om de kracht van deze reuzen te meten. Summit, gelegen aan het Oak Ridge National Laboratory (ORNL), heeft het huidige record met zijn 148,6 petaflops. Maar het zal niet lang duren: de verwachte mijlpaal van het doorbreken van de exaflop-barrière, of duizend petaflops, wordt dit jaar werkelijkheid in China, hoewel het nog niet mogelijk is om aan te geven op welke specifieke plaats, aangezien volgens het tijdschrift Science drie instellingen strijden om lancering van de eerste machine die de drempel van exaschaal-supercomputing kan overschrijden.
Krachtigere, schonere en veiligere batterijen
De Nobelprijs voor de Scheikunde van 2019 eerde John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino voor de ontwikkeling van lithium-ionbatterijen, het apparaat dat vandaag elektrische auto’s aandrijft vanaf onze mobiele telefoons. Maar ondanks het feit dat deze in de jaren 80 ontwikkelde technologie nog steeds volledig van kracht is, werken onderzoekers aan de zoektocht naar nieuwe draagbare stroombronnen die de huidige beperkingen overwinnen om meer autonomie en sneller opladen te bieden.
Viooltjes in een cultuurschotel
Het vermogen van stamcellen om elk orgaan of weefsel te recreëren, is het fundamentele uitgangspunt van regeneratieve geneeskunde, een gebied dat grote therapeutische verwachtingen wekt voor de komende decennia. Deze nieuwe biotechnologie heeft de afgelopen jaren geleid tot de productie van organoïden, kleine functionele replica’s van organen met een driedimensionale structuur, ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Maar wanneer deze organoïden de hersenen nabootsen, een orgaan dat in staat is om te denken, wordt aangenomen dat de implicaties veel dieper en complexer zijn.