Slachtoffer worden: waarom en hoe stop je ermee?

0 Shares
0
0
0

Kent u iemand die het slachtoffer speelt? Denk je dat je een persoon kunt zijn met de neiging om slachtoffer te spelen? Soms kan het erg frustrerend zijn voor onze persoonlijke ontwikkeling en emotioneel comfort om een ongewenste houding aan te nemen of ons te omringen met mensen die dat wel doen.

Wat is het slachtoffer spelen?
In de eerste plaats zal het definiëren van deze uitdrukking ons helpen om context te bieden over het onderwerp Wat bedoelen we precies als we de term ‘het slachtoffer spelen’ gebruiken?

De betekenis van slachtoffer volgens de Koninklijke Spaanse Academie is “persoon die schade lijdt door andermans schuld of door een toevallige oorzaak”. Interessant is dat de RAE ook een definitie heeft voor de term om het slachtoffer te spelen: “klagen overmatig het medeleven van anderen zoeken”.

Waarom zijn er mensen die graag het slachtoffer spelen?
Als we denken aan attitudes die we als negatief of ongewenst beschouwen, is het erg moeilijk voor ons om ze in onszelf te herkennen, aangezien onze hersenen bereid zijn om weg te laten wat ze niet kunnen volhouden. Maar de waarheid is dat we ons allemaal, in meer of mindere mate, op een bepaald moment in ons leven op een slachtofferende manier hebben gedragen.

We zijn gewend om dit soort artikelen vanuit een afstandelijk perspectief van onszelf te lezen, dat wil zeggen, wanneer we de houding, het gedrag of de kenmerken van het slachtoffer worden beginnen te lezen, denken we aan iemand die we kennen of om ons heen hebben, maar bijna nooit we oefenen zelfkritiek uit.

Hoe stop je het slachtoffer te spelen?
Vermoedelijk zijn er, zoals bij alles, verschillende niveaus van slachtoffergedrag. Als je zelfkritiek hebt kunnen uiten en een moment hebt ontdekt waarop je je hebt gedragen vanuit een slachtofferpositie, gaan we zien hoe je de slachtofferende houding kunt veranderen:

1. Analyseer jezelf
Probeer te begrijpen waarom je je hebt gedragen vanuit een slachtofferpositie, leg de verantwoordelijkheid niet bij de ander.

2. Analyseer de omgeving
In sommige gevallen wordt het gedrag beïnvloed door de omgeving, zoals we eerder hebben uitgelegd, kan de ene trend worden beïnvloed door de andere. uit deze omgeving en ontdek of er veranderingen in uw houding zijn.

3. Neem verantwoordelijkheid
Soms willen we weten waar onze attitudes vandaan komen en richten we ons op het vinden van antwoorden, passieve attitudes en slachtoffergevoelens worden meestal veroorzaakt door overbescherming of ervaringen waarbij we ons in de vroege stadia van onze ontwikkeling hulpeloos voelen. Maar de waarheid is dat het ontdekken van de oorsprong niet synoniem is met genezing, het wordt in feite een ontsnapping aan het nemen van verantwoordelijkheid voor het huidige gedrag.

4. Geef jezelf kracht
Elk gedrag dat we in het heden gebruiken, zelfs als het uit het verleden stamt, kan alleen in het heden worden opgelost. Door bewustwording te creëren, te beseffen hoe we ons verbinden, wat we zoeken in anderen, wat we vermijden en welke houding we hebben bij tegenslagen, kunnen we met al deze informatie beetje bij beetje verantwoordelijkheid verwerven en onszelf als vrije mensen bekrachtigen.

5. Vraag professionele hulp
Als je denkt dat je dit proces niet zelfstandig kunt uitvoeren of als je het gevoel hebt dat je geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor wat er in je leven gebeurt, dan is het aan te raden om naar een professional te gaan; het starten van emotionele groeitherapie kan je helpen om kennis op te doen en kracht om je leven te leiden vanuit wie je bent, jezelf te respecteren en gezonde banden op te bouwen.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like