Het coronavirus stort de wereldeconomie in een recordrecessie

0 Shares
0
0
0

In Europa registreerde de eurozone als geheel een negatieve groei van 12,1% in het voorjaar, na een daling met 3,6% in de eerste drie maanden van het jaar, wat “verreweg” de belangrijkste daling vertegenwoordigt. sinds het begin van de tijdreeks in 1995 “van het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat).

Duitsland, de belangrijkste economische motor van het Oude Continent, kende in het tweede kwartaal een daling van het bbp met 9,7%, nadat ook het eerste kwartaal negatief werd afgesloten met -2%.

Minder getroffen door de pandemie dan de andere landen op het continent, gaf het deze dinsdag een sprankje hoop door te stellen dat de schatting van de daling voor 2020 minder zal zijn dan verwacht (-5,8%, tegenover -6,3% eerder).

De belangrijkste daling in de eurozone deed zich echter voor in Spanje, met een daling van 18,5% in het tweede kwartaal, na een daling met 5,2% in het eerste. Een sterke recessie aangewakkerd door een daling van 60% in inkomsten uit toerisme en meer dan 33% in export.

De Franse economie had ook een sterke impact van covid-19 en lockdown, met een daling van 13,8% tussen april en juni en met 5,9% in de eerste drie maanden van het jaar, terwijl de bbp-gegevens in Italië waren respectievelijk 12,8% en 5,4% in het tweede en eerste kwartaal.

Het was echter het Verenigd Koninkrijk, het Europese land waar het bbp het sterkst daalde na een daling tot 20,4% tussen april en juni, na dat tussen januari en maart met 2,2% te hebben gedaan.

In Rusland is volgens gegevens van statistiekbureau Rosstat de economie met 8,5% afgenomen, een tegenslag veroorzaakt door het coronavirus, maar ook door de oliecrisis.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like